U bevindt zich hier: Startpagina > Geschiedenis 1 > Geschiedenis 2

Pelmolen

* Van Pelmolen tot Korenmolen.
Een bewogen geschiedenis.

De molenaar behoort tot de oudste ambachtslieden van de buurschap Olst.
Omstreeks het jaar 1300 wordt al melding gemaakt van een "mouleman" en een erve "ther Molen".


Olie- en pelmolen

De pelmolen, nu Olster Korenmolen, die omstreeks 1729 moet zijn gesticht door Henrik Casimir Gerrit baron van Voorst en molenaar Antoni Knippenberg. Later werd de molen uitgebreid tot oliemolen. Olie werd verkregen door met molenstenen druk uit te oefenen op oliehoudende zaden, zoals lijnzaad, raapzaad en koolzaad. De olie uit lijnzaad werd gebruikt voor bereiding van verf, zeep en drukinkt. Uit raapzaad en koolzaad werd een bijna identieke olie geperst, raapolie, die onder meer dienst deed als lamp- en smeerolie. De molen was ook in staat het harde omhulsel van gerste- en haverkorrels te pellen oftewel verwijderen. De gepelde en verder bewerkte korrels noemde men gort, respectievelijk havervlokken of havermout, ze dienden vooral voor het maken van pap.
In 1866 werden molen en pakhuis getroffen door brand en kwam lang stil te staan. De toenmalige eigenaar,Jan Strunk, liet het bedrijf herinrichten als stoom- olieslagerij.
Op de stenen onderbouw werd een dak aangebracht.
In 1874 werd de olieslagerij opgeheven en werd in de gebouwen een broodfabriek met eigen stoom- meelfabriek gevestigd. Later kwam er in de grote loods nog een vleesfabriek bij, met een rosmolen voor aandrijving van een worstmachine.
1894 werd het,inmiddels leegstaande, complex gekocht door korenmolenaar Hooglucht uit Heino, die er door molenmakerij Ten Zijthoff uit Deventer die op de stenen onderbouw een nieuwe windmolen liet bouwen en de molen inrichtte tot korenmolen.
Deze molen werd gebouwd voor het bedrag van F 2000,00.
Een graanschuur met dubbele kap was in 1867, naast de bestaande molenaarswoning en bakkerij, bijgebouwd.
In 1938 kwam de molen aan de familie Bökkers, die tot 1993 eigenaar bleven.
In 1993 werd de Stichting "Bökkers Mölle" opgericht, die de inmiddels stilstaande , en sterk vervallen, molen aankocht. In april 2018 kreeg de molen haar nieuwe naam:
Olster Korenmolen

D.m.v Grote sponsor acties onder de bevolking, het bedrijfsleven en met geld uit diverse fondsen werd een restauratie mogelijk welke in september 1996 werd afgerond. Sinds 1996 maalt de molen weer regelmatig en wordt door vrijwilligers de molenwinkel geëxploiteerd.
De winkel is op woensdag en zaterdag van 10.00 uur tot 16.00 uur geopend.
Een bezoek aan een werkende korenmolen is een aparte belevenis. Er hangt een bepaald sfeertje in de meestal wat schemerige ruimten van de molenzolders.Het zingen van de malende stenen, het knarsen van de kamwielen en assen maken samen met het suizende geluid van de rondwentelende wieken het nostalgische beeld kompleet.
Vanaf de stelling uitkijken over Olst, de IJssel en het weidse rivierlandschap, waar de wieken vlak langs je heen zoeven, is voor groot en klein een bijzondere ervaring.

 

Geschiedenis 1

Geschiedenis 2 Algemene gegevens Constructie

Zoeken naar